ORIGINÁLNÍ PROTEINOVÝ VEČERNÍ CHLÉB (Low carb)
Revoluční směs na pečení nízkokalorického proteinového chleba!
Special večerní chléb je “díra na trhu“ s naprosto unikátním složením (porovnání s jinými produkty viz příloha). Má 28 % bílkovin v upečeném stavu, tedy o polovinu více než maso. Je srovnatelný s kvalitními sýry a kombinace různých zdrojů dává ve výsledku velmi kvalitní a organismem využitelnou bílkovinu. (Rostlinné bílkoviny samostatně jsou většinou využitelné pouze částečně). Cenu masa všichni považujeme za samozřejmou (obsah bílkovin 17 – 22 % podle druhu). Speciál večerní chléb představuje zázrak pro diabetiky – můžou si dát normální večeři. Glykemický index je srovnatelný se zeleninou jako brokolice (17 oproti 15), při vynikající kvalitě i chuti chleba (vláčný 3 dny, i po vyjmutí z mrazáku). Podobně úžasný bude i pro vegetariány, kteří rostlinnými bílkovinami dohánějí absenci masa v jídle, i lidi s nadváhou (obsah sacharidů pouze 4,9 g/100 g upečeného chleba).
Výživové hodnoty na 100 g produktu |
Maso kuřecí |
Maso vepřové libové |
Maso hovězí |
Chléb konzumní |
Źitný chléb Racio |
Proteinový večerní chléb |
Energie |
521 kJ/124 kcal |
992 kJ/237 kcal |
668 kJ/165 kcal |
1020 kJ/243 kcal |
744kJ/178 kcal |
1266 kJ/305 kcal |
Bílkoviny |
22,5 g |
17,3 g |
20,8 g |
6,58 g |
5,4 g |
28,6 g |
Sacharidy |
- |
- |
- |
45,14 g |
35,3 g |
4,9 g |
{C}- z toho cukry |
10,8 |
1,7 g |
||||
Tuky |
3,2 g |
18,2 g |
7,8 g |
1,1 g |
1,4 |
14,9 g |
{C}- |
||||||
{C}- z toho nasyc. MK |
2,7 g |
|||||
Vláknina |
4 g |
11,9 |
15,3 g |
|||
sodík |
0,05 g |
0,05 g |
0,07 g |
0,4 g |
0,5 g |
Tabulka porovnávající různé zdroje bílkovin. Vyplývá z ní, že náš speciální chléb obsahuje 1,5 x více bílkovin než maso ( a to v upečeném stavu), běžný chléb byste si musel koupit 5 x, abyste dostal stejné množství bílkovin. Obdobný obsah bílkovin mají kvalitní tvrdé sýry jejichž zahraniční varianta bude asi ještě nákladnější.
Na přípravu chleba potřebujete:
Sáček s obsahem směsi na proteinový chleba 400g
Sušené droždí (součást balení) 7g
Voda cca 30°C 340 ml
Po upečení chléb váží přibližně 620 g.
Postup přípravy:
Suchou směs na chléb promícháme s droždím. 340ml ohřáté vody na cca 30°C přidáme do směsi. Těsto hněteme v kuchyňském robotu na střední výkon přibližně 6 minut. Z těsta vytvoříme bochník nebo rozdělíme na menší kousky a vytvoříme například houstičky. Vložíme do vymaštěné formy nebo houstičky na vymaštěný plech a necháme odležet asi 45- 60 minut v pokojové teplotě. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C (horní/spodní ohřev) 60 minut.
Postup v domácí pekárně
Směs na chléb smícháme s droždím , vodu nalijeme do formy a přidáme suchou směs, zvolíme „rychlý program“(doba pečení by měla být alespoň 2 hodiny). Pokud je program na Vaší pekárně kratší, doprogramujte potřebnou dobu pečení ručně do 2 hodin.
2-3 plátky chleba = 35g
Složení suché směsi: bílkovinná směs (pšeničná bílkovina, sójová bílkovina, lupinová bílkovina *), žlutá a hnědá lněná semena, sójová drť, celozrnná pšeničná mouka, sojová mouka, pšeničné otruby, slunečnicová semena, sezamová semena, jablečná vláknina, sůl, emulgátor sojový lecitin, pražená mouka z ječmenného sladu, regulátor kyselosti octan sodný.
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g suché směsi: |
|
Energetická hodnota |
1701 kJ/408 kcal |
Bílkoviny |
38.7 g |
Sacharidy |
13.3 g |
- Z toho cukry |
0,6 g |
Tuky |
18.1 g |
- Z toho nasycené mastné kyseliny |
2.2g |
Vláknina |
17.3 g |
Sodík |
0.7 g |
Minerály |
4.6 g |
Voda |
cca 7 g |
Chlebové jednotky (BE) |
1.2 BE |
Jedna chlebová jednotka (BE) odpovídá 83 g hmotnosti produktu.
Složení upečeného chleba:voda, bílkovinná směs (pšeničná bílkovina, sójová bílkovina, lupinová bílkovina*), žlutá a hnědá lněná semena, sojová mouka, celozrnná pšeničná mouka, sojová drť, pšeničné otruby, slunečnicová semínka, sezamová semínka, jablečná vláknina, droždí, sůl, pražená mouka z ječmenného sladu.
Informace pro alergiky: Obsahuje lepek, sezam, sóju. Může obsahovat stopy mléka, lískových oříšků a lupiny (vlčí bob).
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g upečeného chleba: |
|
Energetická hodnota |
1266 kJ/305 kcal |
Bílkoviny |
28.6 g |
Sacharidy |
4.9 g |
- Z toho cukry |
1,7 g |
Tuky |
14.9 g |
- Z toho nasycené mastné kyseliny |
2,7 g |
Vláknina |
15.3 g |
Sodík |
0.5 g |
Minerály |
3 g |
Voda |
cca 33 g |
Chlebové jednotky |
0,4 BE |
Jedna chlebová jednotka (BE) odpovídá 245 g produktu.
*Lupina – Lupinus -vlčí bob
Ve světě začal rozvoj pěstování v 90. letech minulého století po potvrzení vysoké výživové hodnoty lupinové mouky, která je z bobů vyráběna. Dnes se využívá celá rostlina: plody jako součást potravin, zelená hmota jako krmivo, květy ve farmaceutickém průmyslu, posklizňové stvoly jako zelené hnojení.
Semena rostlin (plody) zvaná Tremoso se využívají po celém světě jako příloha k jídlům, lehký předkrm nebo jen jako chuťovka. Velmi rozšířená je jejich konzumace v Portugalsku a Brazílii, kde se také v největší míře pěstují. Nejčastěji se využívají jako chutný doplněk k pivu – náhrada oříšků nebo tyčinek. Tremoso má obsah bílkovin přibližně stejně vysoký jako sója, tedy průměrně 35 %. Složení těchto bílkovin je z dietetického hlediska vynikající díky jinak často v rostlinách deficitním aminokyselinám, zejména lysinu, leucinu, metioninu a argininu. V lupinových bobech je více než 10 % tuků, které mají vynikající složení díky až 80 % nenasycených mastných kyselin obsažených v tucích . Další významnou látkou je lecitin – jeho obsah je až 2,5 % z obsaženého tuku.
Lupinová mouka- obsahuje pouze 30 % sacharidů, převážně s krátkým řetězcem. Přirozeně žlutá barva mouky díky obsahu karotenoidů je v pekařském průmyslu velmi žádaná. Emulgační vlastnosti mouky částečně nahrazují vaječné žloutky. Lupinová mouka je také vhodná pro výživu celiaků.
Rýsování svalů
Být fit a dobře vypadat
Výdrž
Budování svalové hmoty
Zpevněná a ve formě
Snižování hmotnosti